PROJEKT GRÄV DÄR DU STÅR - STADSUTVECKLING PÅ LANDSBYGDEN

Sommaren 2018 ansöktes om ett projekt hos SydostLeader och Jordbruksverket. Finansieringen från projektet skulle komma från Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. 

Vad vi såg och vad som var upprinnelsen till ansökan var att efter Broa Över som var ett liknande projekt och som fokuserade på attitydförändring, hade Nybro blivit en kommun där man hade en positiv anda och där nätverken stärktes. Som en fortsättning på detta ville vi ta nya tag och göra staden och kommunen än mer attraktiv. Vi ville även skapa en plattform där människor kunde mötas och klyftor överbryggas. Projektet vi ansökte om skulle skapa förutsättningar för oss att jobba med attraktivitet och samhörighet. 

Projektet bestod i en mängd åtgärder, samtliga riktade mot allmänhet och mötesplatser, olika arenor och olika konstellationer för att få människor att närma sig varann. Till vår hjälp hade vi ett antal personer som alla sade sig villiga att satsa på detta och därmed hade gruppen NybroAmbassadörerna skapats. 

Under 2018 och 2019 har därför ett antal aktiviteter kunnat genomföras med NybroAmbassadörerna som bas och med finansiering från SydostLeader och Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling . Aktiviteterna vi skapat är:

- Jul i Nybro 2018 Julskyltning och julmarknad med ett 30-tal utställare, öppna butiker, underhållning från scenen och full rulle i staden. Tomteparad med 215 tomtar och Nybro Musikkår som spelade och marscherade ihop med tomtefar själv. Tomten åkte häst och vagn. Alla barn kunde lämna sin önskelista till tomten som  hade ett eget hus invid granen på torget och kön av glada barn ringlade sig lång. Tivolit som sponsrades av Nybro Kommun var även det välbesökt. Genomfört 1 december 2018 tillsammans med Lions, Nybro Vikings, Nybro Kommun och de politiska partierna. 
- NybroAmbassadörer On Tour - en resa till olika historiska platser i vår närhet och ett tillfälle för de engagerade att skapa band till varandra och umgås. Genomfört april 2019. 
- Trädgåds- och designmässa i anrika Pukeberg. På en plats där man kan höra historiens vingslag och vars utformning är som en egen liten by mitt i staden ägde vår Trädgårds- och designmässa rum den 3-4 maj 2019. Föreläsare gästade oss, utställare i mängder och öppna konstnärsateljeer, cafeer och annat borgade för att helgen blev en fantastisk succé. Under två dagar räknade vi in 2200 besökare från både när och fjärran. Genomfört 3-4 maj, 2019 tillsammans med Lions, Villaägarna, Nybro Vikings, Nybro Kommun och NybroAmbassadörer.
- Musik i Sommarkväll - en kväll (31 maj) med lokala musiker på vårt torg i staden dit allmänheten bjöds in att delta. Dansuppvisning och musik. Den första riktigt varma sommarkvällen och vi umgicks på torget fram till klockan 22, Nybro Vikings engagerades för att sköta grillarna och stämningen var hög. Ca 500 personer kom och deltog. Genomfört 31 maj 2019 tillsammans med Nybro Vikings, Nybro Kommun och NybroAmbassadörer.
- NybroKalaset. Danskväll på vårt fantastiskt fina och väldisponerade torg där dansbandet Sannex och det lokala countrybandet Highway 25 spelade. Kvällen inleddes med spöregn och åska men himlen klarnade upp och stämningen i staden var helt magisk. Publiken ville inte gå hem trots att klockan slagit 24 för längesedan. Genomfört 10 augusti 2019 tillsammans med Nybro Vikings, Nybro Kommun och NybroAmbassadörer. 
- Portabla bodar till torget. För att ge kringliggande företag en möjlighet att exponera varor från egen tillverkning etc vid marknads- och torgdagar byggdes fyra stycken portabla bodar som är möjliga att boka. Från början var tanken att dessa skulle vara fasta på torget men det var inte möjligt att genomföra. Bodarna fick därmed bli flyttbara vilket fungerar alldeles utmärkt. Fyra röda små stugor är byggda och används flitigt. Detta skedde i samarbete med Lions i Nybro och Emmaboda och Nybro Kommun. 
- Utbildningar riktade mot affärsdrivande företag och handel. Under hösten 2019 skapades ett utbildningspaket som var tänkt att rikta sig främst mot Handeln. Vi beslöt under resans gång att utöka antalet deltagare vid behov så att även andra företag fick möjligheten. Många anslöt sig och deltog i utbildningarna som genomfördes i Pukeberg i fem olika block. I ett par av blocken fanns också möjligheten att få egentid med läraren som gjorde besök ute i de olika företagen och tipsade om hur man skulle kunna förändra i sin butik eller hur man skulle kunan exponera sig på sociala medier för att nå framgång. Utbildningarna hölls i fem block:
- Omvärldsbevakning
- Teambuildning
- Affärsmannaskap och marknadsföring
- Sociala Medier
- Ekonomi och redovisning
Utbildningarna var uppskattade av de som gick. Vi hade en mycket intensiv och trevlig höst. Genomfört hösten 2019 tillsammans med Nybro Kommun.
- Jul i Nybro 2019. Finalen på vårt projekt. Fjolårets Tomteparad återkom och tillsammans med Nybro Musikkår marscherade Tomtefar och mängder med barn och vuxna genom staden. Målsättningen var att utöka tomteparaden och det gjordes, ca 240 stycken deltog. Som föregående år hade även denna gång tomten ett eget hus att sitta i där han tog emot barnen som lämnade in drivor med önskelistor. Tivolit var på plats (återigen sponsrat av Nybro Kommuns kulturförvaltning att gynna barn) och lotterier, utställare med flera hade en härlig men kall dag på torget. Lokala musiker och underhållare intog scenen och barnen bjöds på trolleri och annat kul. Det blev en härlig startsignal för julen och också en fantastisk final på projekt Gräv där du står - Stadsutveckling på Landsbygden. 

Proektet har givit oss en fantastisk grund att stå på och i skrivande stund planerar vi att återvända till några av eventen. Bland annat kommer vi fortsätta med NybroKalaset, Trädgårdsmässa och Jul i Nybro. Dessa evenemang var de som satte djupast spår i vår kommun och där flest människor möttes, något vi vill fortsätta främja. 
 

Jul i Nybro

Nu är det dags att sparka in julen. Första söndagen i advent, den 1 december har vi julskyltning i Nybro under temat "Jul i Nybro". Varmt välkomna till Kommunhuset Balder kl 14 för att delta i vår förmodat härliga tomteparad med Tomten, Tomtens orkester, alla nissarna och självklart Tomtemor! På torget finns underhållning, lotterier och åkattraktioner. Dessutom lottar vi bland alla önskelistor som lämnas till tomten ut 10 stycken presentkort á 200 kronor. 

VARMT VÄLKOMNA!!
 


Ihop med Lions bygger vi portabla bodar till torget:

Nybro-Kalaset 10 augusti
 

Nybro-Kalaset 10 augusti - en fest för hela stan

I projekt Gräv där du står - Stadsutveckling på landsbygden ingår ett antal olika evenemang för att skapa attraktivitet och generera nya möjligheter i vår stad och kommun
Den 10 augusti har vi Nybro-Kalaset på torget i Nybro. Öl- och matservering, dans och härlig stämning! Börjar kl 18.30 då serveringen öppnar, 18.45 spelar Highway25, ett av våra lokala härliga band. Kl 20.00 tar Sannex, ett av Sveriges mest populära dansband som DESSUTOM har Nybro-anknytning över scenen och spelar fram till kl 24.
Vackert väder är beställt, och vi hoppas att leveransen sköts!


VARMT VÄLKOMNA 
Hälsningar
Nybro Företagsgrupp, Nybro Vikings, Nybro Kommun och våra härliga Nybro Ambassadörer

 

Musik i sommarkväll

I projekt Gräv där du står - Stadsutveckling på landsbygden ingår ett antal olika evenemang för att skapa attraktivitet och generera nya möjligheter i vår stad och kommun. Musik i sommarkväll är ett av dessa delprojekt liksom Trädgårds- och Designmässan är ett annat. Jul i Nybro med tomteparaden är ytterligare ett. Projektet är prioriterat av SydostLeader för att hjälpa oss med finansieringen för att skapa nätverk och samarbeten på olika sätt. Projektet skall ses som en katalysator för att bidra till engageang och delaktighet i utvecklingsarbetet. 

Trädgårds- och Designmässa i Nybro!

Trädgårds- och Designmässan i Nybro blev en välbesökt tillställning. Ungefär 2100 besökare fördelat på två dagar. I samarbete med både Lions, Villaägarna och andra jobbade vi intensivt med mässan. Här nedan presenteras några filmer, håll tillgodo! Mässan är en del i projektet Gräv där du står - Stadsutveckling på landsbygden och därmed finansierat med medel från Europeiska Jordbruksfonden för Landsbygdsutveckling vilket vi är tacksamma för! 

NybroAmbassadörer - vårt nätverk för den engagerade!

Gräv där du står - Stadsutveckling på landsbygden

Gräv där du står - Stadsutveckling på landsbygden är ett projekt som stöttas av SydostLeader via Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Syftet med projektet är att koppla samman olika grupper i vår stad och att jobba med attraktivitet. Projektet innehåller en mängd olika aktiviteter och på denna sida ser ni dokumentationen av dem. Hela projektet dokumenteras av Arrow Pictures AB. 

Varmt välkommen delta i projektaktiviteterna och att ställa frågor om projektet till Helen på 0738-504020.